» » » » GUVERNATORUL REGIUNII NORD-EST SE VA STABILI LA MASA NEGOCIERILOR DIN USL

Județul Bacăul va face parte din Regiunea Nord-Est, alături de județele Iași, Suceava, Vaslui, Neamț și Botoșani cu numele celui care va ocupa funcția de guvernator al regiunii se va stabili după negocieri intense în cadrul USL – de departe se desprind doi favoriți: primarul liberal de Bacău, Romeo Stavarache, și primarul pesedist de Iași, Gheorghe Nichita


Ștefan POPA
Împărțirea țării în regiuni de dezvoltare a revenit în actualitate, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile prezidențiale. Tema a mai fost abordată și în timpul guvernării PDL, dar apoi abandonată. Modelul de împărțire a fost preluat din proiectul euroregiunilor făcut de PDL. Acum, pentru cele două partide mari ale USL, PSD și PNL, controlul viitoarelor regiuni este strâns legat de candidatura la prezidențiale. Calendarul pe care și-l propune USL este ca la 1 ianuarie 2014 procesul de regionalizare să fie încheiat, cu opt regiuni clar delimitate și cu șefii acestora gata instalați. Liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, nu doresc și nu au niciun motiv să rupă alianța, deoarece primul se simte bine în postura de prim-ministru, iar al doilea are cele mai mari șanse să devină președintele țării. În aceste condiții, desemnarea candidaților USL pentru alegerea guvernatorilor regiunilor se va face prin negocieri politice între PNL și PSD. Nu se știe însă, lucru foarte important, dacă guvernatorii vor fi aleși de electorat sau vor fi numiți.
Ministrul Liviu Dragnea și-ar dori ca viitorii guvernatori de regiuni să fie aleși prin vot indirect de către consilierii județeni și primarii tuturor localităților din regiune. Modul de împărțire a țării pe regiuni este o discuție destul de aprinsă, care trebuie să țină seama de interesele politice ale aleșilor locali, în contextul în care președinții de consilii județene ar sări din schemă și desigur că se vor opune unei formule cu doar opt regiuni. Acesta este unul dintre motivele pentru care PDL nu a reușit regionalizarea cât timp s-a aflat la putere, existând foarte mulți aleși care își pierdeau privilegiile. De asemenea, s-a lovit de UDMR, un partid relativ mic, dar pragmatic, cu mari interese de grup și personale ale unor politicieni extrem de abili care s-au opus cu succes oricărei formule care le afecta interesele.
Negocieri politice
În varianta propusă de Guvern, județul Bacău va forma o regiune împreună cu Iași, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui. Capitala regiunii s-ar părea că va fi Piatra Neamț, deoarece se va merge pe structurile agențiilor de dezvoltare regională, care de altfel vor fi preluate de noile Consilii Regionale. În această variantă, cel mai probabil candidatul USL va fi desemnat politic în funcție de negocierile care vor fi pe împărțirea candidaturilor la nivelul întregii țări. Numele vehiculate atât pe surse, cât și în media națională pentru fotoliul de guvernator din partea USL sunt Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, și Gheorghe Nichita, primarul Iașiului, oameni cu o imagine bună, care și-au dovedit capacitatea de a câștiga mari bătălii electorale. Candidatul PDL va fi cel mai probabil Gheorghe Flutur, fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, un politician capabil, dar cu mici șanse în condițiile în care nici măcar la el acasă nu a câștigat ultimele alegeri.
Primarul Bacăului, favorit pentru Regiunea Nord-Est
Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, este unul dintre principalii favoriți pentru șefia Regiunii Nord-Est. El are ca atu, pe lângă experiența administrativă, și recunoașterea internațională de care se bucură la nivel european. Prin proiectele realizate la Primăria Bacău și fondurile europene atrase până acum, el are mari șanse să fie guvernatorul Regiunii Nord-Est. Este raportor din partea Comitetului Regiunilor (CoR) pentru Fondul de Coeziune 2014 – 2020 și vicepreședinte al CoR. “România are mare nevoie de regionalizare, pentru că viitorul execuției bugetare a UE 2014 – 2020 va avea la bază strategia pe fiecare regiune în parte. Regiunile care vor fi formate în Moldova istorică cu siguranță vor fi structurate pe baza indicatorilor de populație și economici. Bacăul poate juca un rol important în viitoarea structură a regiunii, atât ca structură administrativă, cât și din punct de vedere al resurselor umane. Îm doresc ca în viitoarea conducere a regiunii să fie cât mai mulți băcăuani”, a declarat primarul municipiului Bacău. Gheorghe Nichita este primarul Iașiului din 2003. El a demarat un amplu proiect de modernizare și investiții în Iași, ce are ca punct final anul 2015.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO