» » » » » » BACAU: Primele dosare penale din aceasta campanie



Campania electorala a inceput, iar politistii ameninta cu amenzi de mii de lei si dosare penale pentru cei ce dau sau primesc bunuri in schimbul votului. Sanctiunile sunt cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei, iar pedepsele intre 6 luni si 7 ani.
Candidatii la un fotoliu de parlamentar si-au inceput campania electorala. Fata de campania de la locale, autoritatile au stabilit si ce „atentii” pot primi cetatenii de la candidati, dar si de ce trebuie sa se fereasca pentru a nu ajunge urmarit penal. Politistii spun ca vor sta cu ochii in patru si ca nu se vor sfii sa intocmeasca dosare penale celor care incalca legea. „La nivel national, in perioada 8 noiembrie – 9 decembrie, se deruleaza campania de prevenire a infractiunilor electorale „Tu decizi! Voteaza legal!”. Scopul acestei campanii este de responsabilizare a alegatorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot, in mod legal. Oamenii nu trebuie sa se lase influentati de mita electorala. Nu se considera mita bunuri care au o valoare de 10 lei fara TVA. Pe acestea trebuie sa fie inscriptionate sigla partidului sau numele candidatului. Nu au voie sa dea alcool, tutun sau produse alimentare”, a spus cms. sef Vasile Oprisan, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. In cadrul acestei campanii se vor distribui 1.800 de afise si 16.000 de pliante cu sfaturi preventive.
Primele dosare penale din aceasta campanie
A trecut deja o saptamana din campania electorala si la nivelul judetului Bacau s-au intocmit doua dosare penale. „La Corbasca au fost doua plangeri privind furtul unor bannere electorale. Cazurile sunt in lucru. La Sascut, doi minori au vrut sa fure materiale de propaganda si au fost sanctionati, iar in municipiul Bacau s-au aplicat amenzi pentru lipirea afiselor in alte locuri decat cele special amenajate”, a mai spus Oprisan.
In campania de la locale s-au inregistrat 92 de dosare penale, dintre care 68 au primit neinceperea urmaririi penale (NUP), in 7 cazuri s-a inceput urmarirea penala fata de 11 persoane, in 3 dosare inculpatii au fost trimisi in judecata, alte 4 au fost declinate catre alte institutii, iar 5 sunt in lucru.
La Referendum s-au inregistrat 15 dosare penale, dintre care 4 mai sunt in lucru.
Pentru alegerile parlamentare, in judetul Bacau vor fi mobilizati peste 1.500 de politisti, jandarmi, pompieri si alti functionari din Ministerul Administratiei si Internelor. In ziua votului vor functiona 672 de sectii de votare ce vor fi preluate in paza in ziua de 8 decembrie, de la ora 18.00.
In ce situatii risti amenda
- semnarea mai multor liste de sustinatori – amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei;
- distrugerea, deteriorarea, listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite – amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei;
- refuzul nejustificat de a înmana buletinul de vot si stampila de votare alegatorului care a semnat în lista electorala, înmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuză sa semneze pentru primirea – amenda de la 4.500 lei la 10.000 lei;
- continuarea propagandei electorale dupa încheierea acesteia, amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
In ce situatii risti dosar penal
- promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani;
- impiedicarea exercitarii votului se pedepseste de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi;
-cei care voteaza desi nu au drept sau voteaza de mai multe ori risca inchisoarea de la 6 luni la 5 ani;
- introducerea în urna a mai multor buletine de vot se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani;
- la fel se pedepseste si atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor. In toate cazurile si tentativa se pedepseste.
Ce ai voie sa primesti de la candidati
Potrivit legii nu intra in categoria obiectelor interzise: afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete, inscriptionate cu însemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri.
Arestatii vor vota si ei
Bacauanii incarcerati in Centrul de Retinere si Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, la momentul alegerilor, vor vota la sectia din zona si numai daca au domiciliul in circumscriptia respectiva.
http://www.desteptarea.ro/politia-flutura-dosare-penale-pentru-mita-electorala/

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO