» » » » Primul iaurt din lapte de capra din Moldova a intrat in fabricatie la Manastirea Casin. Se numeste “Nadia”



 Petru Done

Prima fabrica de prelucrare a laptelui de capra din Moldova a fost pusa in functiune in comuna Manastirea Casin. Proiectul apartine unui impatimit crescator de capre din zona, care a infiintat acum citiva ani si filiala Onesti a Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Capre din Romania – CAPRIROM, Nicolae Doilet, al carei presedinte este si acum. Cu o capacitate de productie de 1.000 de litri pe zi, fabrica este, in sine, o bijuterie de otel inox, cu utilaje performante asamblate la Cluj Napoca din subansamble importate din Grecia, Bulgaria si Olanda. Produsul principal care iese la capatul liniei de fabricatie, iaurtul din lapte de capra “Nadia”, este considerat un adevarat medicament, un aliment suta la suta natural, fara ingrediente si conservanti.

In noua fabrica din Manastirea Casin lucratoarele intra dupa toate standardele europene cerute in domeniu: mai intii in vestiarul de sosire, apoi prin camera cu dus, de unde ajung in vestiarul de lucru. De acolo mai e nevoie doar de un pas pina la linia de fabricatie propriu-zisa. Instalatia – spune Nicolae Doilet – poate fi alimentata fie cu lapte de capra, fie cu lapte de vaca. Un separator special recunoaste calitatea laptelui si nu incurca lucrurile. “Am ales comuna Manastirea Casin pentru aceasta investitie – a precizat proprietarul fabricii – pentru ca este comuna mea natala, dar si pentru ca se afla in zona de munte, pentru ca aici multa lume creste animale si pentru ca eu, desi sint inginer mecanic, iubesc enorm capra, care aici are conditii excelente de a fi crescuta”.

Ideea fabricii de iarturi si brinzeturi din lapte de capra este pritocita de Nicolae Doilet de vreo zece ani. Odata cu infiintarea filialei CAPRIROM in Onesti, fondatorul si presedintele acesteia a inceput o cursa acerba spre toate secretele cresterii caprelor. Practic nu a fost eveniment major in Romania sau in lume pe acest subiect la care Nicolae Doilet sa nu fi participat. Tirguri specializate, seminarii, conferinte sau Congrese ale crescatorilor de capre au intrat in CV-ul sau. “Am inteles cite beneficii ai de la acest animal, capra – spune Nicolae Doilet. La Congresul Mondial al crescatorilor de capre, de acum patru ani din Mexic, capra a si fost declarata «Animal Nobil». Varietatea mare de plante pe care le maninca si calitatile ei fiziologice fac din laptele ei un adevarat medicament. Laptele de capra este, de aceea, comparat, pe buna dreptate, cu laptele de mama”.

Nicolae Doilet crede ca a adus in Manastirea Casin si o veritabila oportunitate de a ocupa eficient o buna parte din forta de munca. Daca instalatia sa de fabricatie poate fi supravegheata, pe un schimb de productie, doar de doua femei, asistate, din cind in cind, de un tehnolog, cresterea caprelor poate ocupa timpul de lucru a zeci de familii. “Daca o familie ar creste 10 – 20 de capre – spune investitorul -, si-ar cistiga existenta mai mult decit in alta parte, obtinind sapte-opt sute de lei pe luna”.

Iaurtul Nadia este ambalat in pahare de plastic de 200 de grame. Produsul contine doar 4% grasime. Termenul de garantie este fixat la zece zile, pentru ca iaurtul nu contine conservanti sau altele asemenea. Un pahar de iaurt pleaca din fabrica la pretul de 1,40 de lei, fara TVA si poate ajunge, pe rafturile magazinelor, la circa 2,10 lei. Piata este acum in formare pentru acest produs. Recent, 400 de pahare de iaurt au fost aduse intr-un magazin onestean pentru un prim test la consumatori. La niciunul dintre ele nu s-a primt vre-un raspuns negativ. Piata s-a si format, insa, pentru ca au aparut si primele comenzi. Una dintre acestea vine tocmai din Bucuresti, pentru cite 400 de pahare de iaurt odata la doua zile. De acum, insa, iaurtul Nadia va aparea in magazinele Alimon, din Onesti, apoi si in Bacau.

Scolile cu regim de internat si cantine, institutiile si organizatiile sportive vor fi si ele printre primii clienti, pentru ca laptele de capra si sportul fac casa buna: ambele inseamna sanatate. “Garantez calitatea acestui produs si a celorlalte derivate din procesul de productie, sortimentele de brinzeturi pe care le putem fabrica – spune Nicolae Doilet. Eu cred ca am cel mai bun tehnolog din Moldova, pe George Hau, din Piatra Neamt, dar am beneficiat, pas cu pas, si de indrumarea unui specialist recunoscut in domeniul, medicul veterinar Vlad Gheorghita, de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Bacau. Ei sint garantii calitatii produsului nostru. dar, oricine vrea sa stie mai mult despe aceasta imi poate scrie pe adresa de mail neculaidoilet@yahoo.com”.

ziaruldebacau.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO