» » Ne asteapta scumpiri ale alimentelor in primavara

Scumpirea carburantilor de la inceputul anului nu se va reflecta deocamdata in preturile alimentelor. Cu toate acestea, in primavara, cand se vor fi epuizat stocurile vom vedea primele cresteri de preturi. 

Companiile petroliere au majorat la inceputul lunii ianuarie preturile la benzina si motorina, cu cate 8 bani pe litru. 
Ca de obicei, reprezentantii companiilor petroliere au dat vina pe cresterea cotatiilor la produsele petroliere, generata la randul ei de tensiunile din Iran si evolutia cursului valutar. Atat benzina, cat si motorina au depasit pragul psihologic de 6 lei pe litru. Desi au trecut doar 11 zile din noul an, combustibilii s-au scumpit chiar de doua ori, la 1 ianuarie 2012 fiind aplicata o scumpire pe fondul actualizarii cursului de schimb la care se plateste acciza si din cauza cresterii accizei pentru motorine. Or, aceste scumpiri repetate se vor simti cat de curand si in preturile de la raft ale alimentelor. "In luna ianuarie nu vom modifica preturile. Am intrat in noul an cu un stoc de materie prima, dar in functie de cum va evolua piata cerealelor sau daca vor mai fi modificari de preturi la combustibili vom ajusta si noi preturile", a explicat Alin Giurea, presedinte Pambac. Si Agricola va opera scumpiri, dar asta abia in primavara. "La inceput de an vanzarile merg prost si chiar daca am vrea sa facem scumpiri nu am reusi. Cu siguranta in primele doua luni ale acestui an nu vom scumpi produsele", a explicat presedintele grupului, Grigore Horoi. In acest caz, o eventuala crestere de preturi va fi influentata si de achizitia de materie prima, in special cereale. 

Fermierii raman cu paguba!

Majorarea preturilor la combustibili va duce la dublarea costurilor de productie in societatile agricole. Asta din cauza ca "valoarea motorinei reprezinta 70 la suta din cheltuieli", explica Ion Furdui. Fermierii bacauani sustin ca pretul cerealelor nu va creste in 2012, chiar daca motorina s-a scumpit cu 60 la suta numai in doi ani, iar subventia e mica: "Din pacate suntem singurul sector care are o putere mica de a stabli preturile la cereale sau legume. Preturile produselor agricole sunt stabilite de bursa si de piata. La noi, niciodata nu s-a tinut pasul cu cresterea preturilor la motorina sau la ingrasaminte. Noi suntem cu paguba", a declarat Viorel Ilas, administrator SC Comis SRL Solont. (A. Gavrila & S. Patrascanu)
http://www.desteptarea.ro/ne-asteapta-scumpiri-ale-alimentelor-in-primavara.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO