» » Îşi pun ştreangul de gât la vârsta adolescenţei

Familia lui Iulian Giurgiu l-a găsit spânzurat pe tănărPsihologii spun că un rol important în evitarea unor asemenea tragedii îl are familia. Părinţii trebuie să fie atenţi la comportamentul copiilor, să fie mai puţin preocupaţi de partea materială şi să le ofere mai multă afecţiune.

De la începutul lunii aprilie şi până în prezent au fost înregistrate trei sinucideri în rândul adolescenţilor. Toţi cei trei băieţi au recurs la aceeaşi metodă: strangularea. Iulian Giurgiu (16 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Oneşti, a fost găsit spânzurat în podul grajdului. Locuia cu familia în satul Valea Rea, comuna Livezi. Adolescentul şi-a pus capăt zilelor în aprilie, la scurt timp după ce a venit de la şcoală. Macabra descoperire a făcut-o chiar fratele lui mai mic, în vârstă de 10 ani, care s-a grăbit să-i taie funia cu un cuţit, dar din păcate nu l-a mai putut salva.
Nimeni din familia băiatului şi din anturajul lui nu şi-a putut explica la vremea respectivă ce l-a determinat să-şi ia viaţa. În aceeaşi zi a fost la cursuri, s-a purtat normal şi nu a dat de bănuit că are probleme sau vreo suferinţă.
„Era vesel. Chiar s-a jucat cu băieţii în microbuz, am râs, ca apoi să aflu că a murit. Nu înţeleg de ce a făcut asta. Nu avea note proaste şi nici absenţe“, povestea Remus Cheşcheş, coleg de clasă. Poliţiştii criminalişti nu au găsit niciun bilet de adio, însă misterul a fost dezlegat câteva zile mai târziu. Din discuţiile cu ceilalţi elevi de la şcoală şi prietenii, anchetatorii au aflat că băiatul avea o iubită de care se despărţise.
Jocurile de noroc i-au luat minţile
Câteva zile mai târziu, un alt tânăr din comuna Agăş a recurs la acelaşi gest. Victor Voaideş (16 ani) a fost găsit spânzurat tot în podul grajdului. Nici el nu a lăsat un bilet prin care să-şi explice gestul, însă tatăl său, în grija căruia se afla, este convins că jocurile de noroc şi etnobotanicele l-au băgat în pământ. „Era băiat cuminte, dar în ultima perioadă a început să cheltuiască foarte mult. Zicea că merge la şcoală, dar de fapt mergea la jocuri. Se pare că-şi cumpăra şi etnobotanice. Nu-l mai recunoşteam în ultimul timp“, spunea tatăl băiatului.
Pentru a-şi convinge părintele că merge la şcoală şi că merită bani de cheltuială, adolescentul modifica notele din carnet. La 21 de ani, un tânăr din satul Galbeni, comuna Nicolae Bălcescu, dependent de păcănele s-a spânzurat de clanţa uşii. Ciprian Budău a fost găsit fără viaţă de tatăl său, când s-a întors de la biserică. „Era chiar în uşă. Am strigat să se dea la o parte, pentru că nu ştiam ce s-a întâmplat. L-am chemat pe celălalt băiat şi atunci l-am găsit spânzurat cu şireturile de la pantofi“, spunea Gheorghe Budău, tatăl tânărului.
Împătimit de păcănele
În cameră, rudele au găsit un bilet de adio unde sinucigaşul vorbea despre patima jocurilor de noroc. „Mamă, trăiam de azi pe mâine. Nu mai aveam pentru ce trăi. Mi-au mâncat aparatele tot“, a scris tânărul înainte să-şi ia viaţa. „Era dependent de aparate. Cu ce bani strângea se ducea acolo. Păcănelele mi-au omorât băiatul“,se plângea Gheorghe.
„Nu văd altă scăpare“
Psihologii spun că familia are un rol extrem de important pentru evitarea unor asemenea tragedii. „Părinţii, apropiaţii trebuie să fie atenţi la schimbările adolescenţilor. Acum, în societatea în care trăim, părinţii sunt mai preocupaţi să le ofere copiilor lucruri materiale şi nu-şi mai canalizează atenţia pe latura afectivă“, este de părere psihologul Anca Stamatache.
Nici şcoala nu trebuie să neglijeze problemele elevilor. Psihologul şcolar poate fi uneori singura salvare a adolescenţilor măcinaţi de gândul sinuciderii.
„Şedinţele ţinute la şcoală sunt foarte utile dacă şi elevul conştientizează importanţa terapiei. Altfel munca este dublă şi poate fără niciun efect. El vine la psiholog că aşa îi spune dirigintele, dar nu vrea să coopereze“, a mai spus Stamatache.
Şi medicii legişti afirmă că, în ultimii ani, numărul adolescenţilor şi tinerilor care-şi pun capăt zilelor a crescut. „Faţă de acum 10–15 ani clar este o creştere semnificativă. Cei mai mulţi se sinucid prin spânzurare“, a declarat Marcel Bădără, şeful Serviciului de Medicină Legală Bacău. 

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO