» » Unde vor fi pompate cele mai multe milioane de la UE în 2011?

Incubatoarele de afaceri, turismul şi agricultura au atras cei mai mulţi bani europeni în regiunea Moldovei. Deşi este în continuare considerată zona săracă a României, regiunea Nord Est a pus cap la cap şi anul trecut proiecte care absorb fondurile UE. Sume de ordinul milioanelor de euro se vor cheltui în judeţele Moldovei, fiind pompate în ferme, centre de afaceri şi pensiuni.
Anul trecut, Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est a încheiat 24 de contracte de finanţare cu operatori economici pentru proiecte ce vizează investiţii în dezvoltarea afacerilor, sprijinirea microîntreprinderilor şi modernizarea infrastructurii de turism.„Valoarea totală a asistenţei financiare solicitată din fonduri nerambursabile este de peste 95 milioane lei, aproximativ 22 milioane euro”, se arată într-un material informativ al ADR Nord-Est. Cea mare sumă a fondurilor nerambursabile câştigată anul trecut a fost de peste 47,7 milioane de lei şi îi revine firmei Asero SRL din Oneşti, care îşi propune înfiinţarea unui centru financiar şi de management al afacerilor. De altfel, şi poziţia secundă în topul celor mai mare fonduri europene atrase este ocupată tot de un incubator de afaceri ce ar urma să fie înfiinţat de societatea Duo Internaţional la Vaslui, asistenţa financiară fiind de peste 12,4 milioane de lei. În Slănic Moldova vor ajunge fonduri de 9,4 milioane de lei pentru crearea infrastructurii de agrement a pensiunii „Poiana Verde” de către Senso C SRL. Ieşenii s-au îndreptat  către centre de consultanţă în afaceri, unul dintre beneficiari fiind Axa Plus, cu o finanţare de aproximativ cinci milioane de lei. Sume substanţiale, de aproximativ trei milioane de lei, s-au câştigat pentru dezvoltarea turismului din Gura Humorului, Bacău, Târgu Neamţ, Dorohoi şi Vatra Dornei.
Contribuţia proprie rămâne un impas
Reprezentanţii ADR Nord Est susţin că anul trecut nu s-au înregistrat rezilieri ale contractelor de finanţare semnate în cadrul Programului Operaţional Regional. Cu toate acestea, „principalele probleme ce pot să reducă gradul de absorbţie sunt întârzierile în procesul de realizare a achiziţiilor din cadrul proiectului, managementul de proiect defectuos, dificultăţi în asigurarea contribuţiei proprii a beneficiarilor şi a fluxului financiar necesar implementării proiectului în condiţiile rambursării şi capacitatea insuficientă a furnizorilor de lucrări cărora le-au fost încredinţate contractele de lucrări”, se menţionează în materialul informativ. Imposibilitatea de a obţine finanţare bancară, care să permită demararea unui proiect cu fonduri nerambursabile îi descurajează în continuare pe oamenii de afaceri, care bat pasul pe loc deşi ideile de dezvoltare a regiunii sunt multiple, dovadă fiind proiectele eligibile care sunt în aşteptarea unor realocări de fonduri.
Regiune împânzită de ferme
Dacă toate proiectele depuse pentru măsurile din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-ar materializa, în câţiva ani, regiunea Moldovei ar deveni o pepinieră de ferme. Zeci de moldoveni şi-au văzut planurile de înfiinţare a fermelor avizate de instituţia statului şi aşteaptă acordarea banilor. Prin Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole” au fost selectate proiecte a căror valoare eligibilă depăşeşte, fiecare, opt milioane de lei pentru înfiinţarea unor ferme de porci sau păsări în regiunea noastră. Beneficiari sunt societăţile Suinbac din judeţul Bacău, Morandi Invest şi A&A Farms din judeţul Vaslui şi Agrosuin din judeţul Neamţ. Prin Măsura 123 - „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, Agrocomplex Lunca Paşcani va înfiinţa o fabrică de produse lactate tradiţionale a cărei valoare eligibilă depăşeşte 3,9 milioane de euro, iar Agraria Nord din judeţul Botoşani va constitui o capacitate de depozitare a cerealelor a cărei valoare ajunge la 4 milioane de euro. Sume similare vor fi utilizate de către Bio Compost din Iaşi pentru o unitate de prelucrare a paielor, de Frigo Group Cooperation din judeţul Bacău pentru de unitate de procesare şi ambalare cartofi şi de către Latex General din Vaslui pentru înfiinţarea unei fabrici de conserve legume.(Adelina Isachi)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO